Quan les marques creen i comparteixen un contingut a la xarxa podem fàcilment medir el seu èxit o fracàs a partir de la quantitat de likes, shares, comentaris i/o nombre de visites que reben. El fet que a dia d’avui els usuaris hagin prés un rol molt actiu i la comunicació viatgi més ràpida que mai fa possible que la repercussió d’una campanya pugui ser exitosa en qüestió de dies o, fins i tot, d’hores, creant el que es coneix com màrqueting viral.

El màrqueting viral té l’objectiu de que els usuaris comparteixin i parlin de manera massiva sobre un contingut creat per una marca -i en el que se la reconegui fàcilment-. D’aquesta manera, es tracta de continguts rellevants i d’interès pel target, que s’anima a compartir-los majoritàriament des del seu perfil en xarxes socials.

Viral-Marketing-Techniques

Una diferència important a tenir en compte és que no tots els vídeos o formats virals formen part d’una estratègia de màrqueting viral, ja que per això és necessari que hi hagi una marca al darrera. Així, hi ha vídeos molt comentats i compartits a la xarxa que no són de màrqueting, ja que per això és necessari que hi hagi una intenció comercial al darrera.

Un exemple de viral no comercial és el documental de 9 minuts: “L’equip Petit”, realitzat per Roger Gómez, Daniel Resines i Cristina Sánchez, de la productora El Cangrejo, i que només amb dos dies aconseguí 130.000 visites. La història narrada en aquest vídeo és sobre l’equip de futbol Margatània, dins la categoria prebenjamí de Vilanova, i de la peculiaritat de ser un equip que mai ha aconseguit marcar un gol.

El que sí queda clar dels virals però, és que han d’aconseguir “fer sentir”. Els usuaris només compartiran aquells continguts amb els que se sentin identificats, els emocionin o el seu visionat els produeixi diversió i entreteniment. Quan les marques intenten produir un viral, han de pensar en aquesta intencionalitat, en la necessitat d’apel·lar a l’usuari amb un missatge que l’impacti i el motivi a compartir.

Aquesta temàtica de vídeo divertit i d’entreteniment és la que segueix l’anunci d’aigua Evian “Baby & Me”,  aconseguint ser el tercer contingut de marca més viral l’any 2013, amb 3,34 milions de shares.

Per acabar, podríem dir que el màrqueting viral, des dels seus inicis, és una eina que s’ha sofisticat molt i que gaudeix d’un gran potencial cap a l’usuari, ja que el fet que una campanya sigui viral implica que aquesta ha impactat sobre l’usuari i l’ha fet sentir.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s